Informatii Harghita | Turism info jud Harghita | oferte cazare jud Harghita | hoteluri. pensiuni. vile jud Harghita

Judetul Harghita

Informatii jud Harghita | Oferte cazare jud Harghita | hoteluri. pensiuni. vile jud Harghita

Stema. judetul Harghita

Județul Harghita este situat în partea centrală a României suprapusă grupei centrale a Carpaților Orientali și bazinelor depresionare Giurgeu și Ciuc. Este limitată de județele: Suceava (nord), Neamț, Bacău (est), Covasna, Brașov (sud), Mureș (vest). Între aceste limite are suprafața de 6639 kmp (2,8% din teritoriul României). Principalele orașe sunt: Miercurea Ciuc (reședinta de județ), Băile Tușnad, Bălan, Borsec, Cristuru Secuiesc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Toplița, Vlahița.

Relieful este format din munții ce aparțing grupei centrale a Carpaților Orientali: Munții Giurgiului - 1545 m, Hășmas (Vf. Hășmașu Mare - 1793 m), Ciucului - 1490 m, Bistriței - toate aflate la est de depresiunile Giurgeu și Ciuc. La nord-vest se află Munții Călimani - (Vf. Pietrosu Călimanilor - 2100 m) iar în vest Munții Gurghiului - 1777 m, Harghitei (Vf. Mădăraș-Harghita - 1801 m). Sunt prezente și unele formațiuni deluroase ce aparțin de Subcarpații Transilvaniei și Podișul Târnavelor. De asemenea sunt prezente și o serie de depresiuni de dimensiuni reduse cum ar fi: Bilbor, Borsec, Uz, Casin.

Clima se diferențiează în funcție de relief depresiunile Giurgeu și Ciuc fiind renumite pentru climatul rece mai ales iarna cu geruri cumplite și peste 160 de zile cu îngheț pe an. Sunt frecvente inversiunile termice. Verile sunt călduroase iar precipitațiile se înscriu în limite normale (600-700 mm în arealele mai joase și 1200 mm în munți). Vânturile dominante sunt cele din vest, nord-est și nord-vest. Clima este caracteristica zonelor intramontane, cu ierni geroase, de durată mai lungă și veri relativ calde. De altfel, datorită frecvențelor temperaturi minime înregistrate în perioada anului în localitățile Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Toplița și mai ales Joseni, acestea sunt cunoscute ca "Polul românesc al frigului". Numărul zilelor de îngheț ajunge, în medie anual, la 160. Sunt frecvente înghețurile târzii de primăvară (uneori chiar și în lunile mai-iunie) și cele timpurii de toamnă, începând chiar din septembrie.

Hidrografia este tributară în principal râurilor Mureș și Olt - ambele avându-și izvoarele în județul Harghita, mai exact în Munții Hășmașu Mare. Oltul curge spre sud colectând afluenți de dimensiuni mici cum ar fi: Lunca Mare, Mădărașu Mare, Sipot, Parâu Mare, Frumoasa, Delnița, Cozmeni, Tușnad iar Mureșul cu o direcție inițială spre nord colectează pârâurile Ditrău, Jolotca, Toplița, Călimanel, Borzont, Șumuleu Mare, Gălăuțaș. În vestul județului sunt prezente râurile Târnava Mare (cu afluenții Vărșag, Șicasău, Cireșeni), Târnava Mică (cu afluenții Creanga Mare, Corund). Alte râuri în județ sunt: Trotuș, Uz, Casin, Varghiș, Homorod, Bicaz, Neagra. Lacurile naturale sunt deosebit de renumite și unice în felul lor: lacul Sfânta Ana este singurul lac de origine vulcanică din Europa fiind format în craterul unui fost vulcan iar Lacul Roșu este un lac de baraj natural format prin surparea unui pinten montan în 1837 care a barat cursul unui râu, în spatele blocajului formându-se lacul. În județ sunt prezente și apele minerale într-o mare varietate de sortimente acest lucru alături de prezenta mofetelor favorizând și dezvoltarea stațiunilor din județ.


OBIECTIVE TURISTICE:

 

Județul dispune de regiuni pitorești propice turismului, de stațiuni climaterice și balneoclimaterice. Funcția cea mai importantă este cea balneoclimaterică, facilitată de abundența izvoarelor de ape minerale cu o mare valoare terapeutică.
Pe lângă cele trei stațiuni balneare și climaterice: Borsec, Băile Tușnad și Lacul Roșu, mai funcționează alte 20 de stațiuni locale, cum sunt: Băile Harghita, Băile Jigodin, Băile Homorod, Praid, Băile Miercurea-Ciuc, Băile Bradul din Toplița. Băile Harghita, Pucioasa Sântimbru-Ciuc, Băile Tușnad se evidențiază prin mofete și solfatare. Namolurile și turba terapeutică constituie bogății de mare valoare.
Un admirabil punct turistic îl constituie Lacul "Sf.Ana" și Cheile Bicazului. La fel de frumoasă este zona Oltului superior cu barajul "Mesteacanului", din imediată apropiere a Munților Hășmașului. Munții Harghita constituie o vastă regiune pitorească propice drumețiilor și practicarii sporturilor de iarna. La altitudinea de 1.721m se află cabana Mădăraș care, ca și cabanele din munții Gurghiului oferă condiții de găzduire. La Lacul Roșu, Bradul din Toplița, Băile Tușnad și în alte locuri sunt amenajate campinguri și terenuri pentru instalarea corturilor.

 

Peşteri:

Peştera Mereşti, pe Valea Vârghişului, cea mai lungă peşteră din Carpaţii Orientali. Peştera Şugău, accesibilă din comuna Voşlăbeni, are trei intrări suprapuse şi se continuă cu numeroase galerii care dau în grote mari. Alte peşteri: Peştera de Gheaţă şi Grota Urşilor, lângă staţiunea Borsec.

 

Edificii religioase: Complexul baroc Şomuleu din Miercurea Ciuc, construit în 1804 pe locul Mănăstirii Franciscane clădite în 1442 de Iancu de Hunedoara. Deţine una din cele mai mari instalaţii de orgă din Ardeal. Biserica romano catolică de la Armăşeni (sec. XVI), construită în stil gotic târziu, cu valoroase picturi murale interioare din 1655. Biserica Delniţa (sec. XVI), construită în stilul Renaşterii, ca singura din această zonă cu pictură murală exterioară. Alte edificii religioase: Biserica unitariană din Cristuru Secuiesc (sec. XI), cu refaceri în sec. XV, Biserica Feliceni (sec. XII - XIII), cu tavan pictat în 1670, Biserica Misentea (sec. XIII), cu sculptură de mare valoare, Biserica romano catolică fortificată de la Cârţa (1444), mai păstrează elemente gotice originale, Biserica romano catolică din Gheorgheni (1498), ulterior reconstruită, Capela „Sfânta Margareta” din Sântimbru (sec. XV), cu picturi murale.


Etnografie: Meşteşugurile tradiţionale şi portul popular se păstrează şi astăzi în forma lor originală, în satele acestei regiuni locuită de români, unguri, secui. Dintre centrele etnografice amintim: Corund (renumit centru de ceramică smălţuită, caracterizată prin eleganţa şi bogăţia ornamentaţiei), Dăneşti (ceramică neagră), Sâncrăieni (ţesături), Tuşnad Sat (prelucrarea artistică a pietrei), Corbu (ţesături şi cusături).

 

Rezervații naturale în județul Harghita

Tip botanic Rezervația botanică Borsec
Tip floristic Poiana narciselor de la Vlăhița
Tip floristic și geologic Toplița - Scaunul Rotund • Vulcanii noroioși de la Filiaș • Pietrele Roșii • Lacul Roșu
Tip forestier și floristic Dealul Firtus • Tinovul Luci • Tinovul de la Plăieșii de Jos
Tip floristic și faunistic Lacul Raț • Mlaștina După Luncă • Mlaștina cea Mare • Mlaștina Dumbrava Harghitei • Mlaștina Borsaroș-Sâncrăieni • Mlaștina Valea de Mijloc • Mlaștina Beneș • Mlaștina Nadaș • Tinovul Mohoș
Tip geologic și faunistic Rezervația geologică de la Sâncrăieni
Tip geologic Piatra Șoimilor
Tip mixt Avenul Lincaș • Cheile Bicazului • Dealul Melcului • Lacul Sfânta Ana • Masivul Hășmașu Mare - Piatra Singuratică • Pârâul Dobreanului • Piemontul Nyeres • Rezervația Lacul Iezer din Călimani
Tip ornitologic Popasul păsărilor de la Sânpaul
Tip peisagistic Cascada de apă termală Toplița
Tip speologic Peștera Merești • Peștera Șugău

 

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII